← back to projects

Centro di quartiere - Catania

Location: Catania - Italy
Client: Comune di Catania
Phases: Competition
GFA Area: 1.700 mq
Year: 2006
Consultants: structural engineer: Sarti engineering

L'edificio esistente diviene oggetto di un attento intervento di restauro conservativo che esalta e conserva le tracce del passato, eliminando le aggiunte e le superfetazioni recenti.

Viene realizzata una struttura che si adagia sull'edificio originario senza quasi toccarlo, un foglio piegato, un'origami, che diventa prima la nuova copertura della biblioteca, poi un piano nella corte interna adibito a spazio di aggregazione ed infine una terrazza.

L'Origami, come un foglio disegnato, rivestito sul lato superiore da tante ceramiche della tradizione locale, realizzate da artigiani, abitanti, anziani e bambini del luogo.

The existing building undergoes a careful conservative restoration that traces its past by eliminating the recent additions. A new structure is then laid down onto the original building impalpably: like a folded sheet of origami. This origami first becomes the new building skin for the library, then the floor of the internal courtyard as a meeting space, and finally a new terrace level. The origami, like a designed sheet of paper, is cladded with the traditional ceramic tiles, produced by local craftsmen, inhabitants, elders and children.